Másfélmillió lépés nyomában

A kéktúrán gyalogolva megnézzük mi változott, mióta a Másfélmillió lépés sorozat stábja ott járt 31 éve.
Kapcsolat
Ha találkoztunk a túrán, vagy találkozni fogunk, vagy ha van ötleted mit nézzünk meg, irj nekünk! masfelm@gmail.com
Köszönet
A Depo.hu csapatának a kölcsön laptopért
Akik (jóval) előttünk jártak

Itt vagyunk most...


View Másfélmillió in a larger map

Facebook

A Nagy-Hideg hegyi túristaházat elhagyva utam erősen lejtett, és érezvén a pihenés és a bagulyás-palacsinta áldásos hatását, igen jó tempóban haladtam. Hangulatos öreg erdőkben szaporáztam lépteim, hogy mielőbb elérjem a Kisinóci turistaházat, ahol kóla és bélyeg beszerzése volt a cél. Ezt az épületet a Turisták Inóci Társasága 1930ban épitette.

Kisinóci turistaház akkor és most
 
 A turistaház előtt pár méterrel mellőztem el a csokis kekszet osztogató párt. Ők is betértek a ház mellett kialakitott hangulatos kerthelységbe, majd a kék-túra pecsét körül kialakult diskurzus közben kiderült, hogy ők is a Csóványosról jöttek, és olvasták a csúcskönyveben általam irtakat. Még váltottunk pár szót erről-arról, megállapodtunk, hogy a túrázók hiánya valószinűleg az időhiányra vezethető vissza. Megittam kólámat és búcsúzkodtam, hogy mihamarabb elérjem a várva várt törökmezői turistaházat. A Börzsöny legfiatalabb településén, Kóspallagon átvágva a térképen is Sűrűsgéként megtalálható erdő következett, ami után elértem a Békás-rétet, ahonnan szép kilátás nyilik a Magas Börzsönyre.
 
Békás-rét
 
Az eddigi mezőn átvágó kék úttól eltérően itt kellemes csalódás ért! Az út mentén karók voltak leverve, és rajtuk a kék sáv diszlegett. Ezen karókat később villanypásztort tartó botok váltották, és azokon is fel volt festve a kék, hogy mutassák az utat az esetleg eltévelyedést fontolgató túrázónak. Ezután újra erdőben visz utam, kicsit egyhangúan kanyarogva lefelé, majd egy gerenda hidon átkelve kis emelkedő után emberi hangokra leszek figyelmes. Szivem megdobban, mivel már nem lehet messze a Törökmezői-turistaház, a mai napom végcélja. Meg is érkezem a 240 m magasságban fekvő Törökmező köves-füves fennsikon található rét szélére. A rét neve hajdani török táborra utal.
 
Törökmezői turistaház egykor és ma
 
 Igen kedves olvasó, elpuhultam, és még a Nagy-Hideg hegyen eldöntöttem, hogy ma már ágyban alszom! Sőt! Zuhanyt, meleg vacsorát, és még egy korsó sört is megengedtem magamnak!  Úgyhogy most ágyban, párnákközt irom és lassan zárom eme sorokat, hogy holnap még lépve párat, a Dunán átkelve, Visegrádnál letegyem-átadjam a lant(op)ot, hogy a következő napokban más is szerezzen és ezzel talán másnak is szerezhessen szép élményeket.
 
Attila

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://masfel.blog.hu/api/trackback/id/tr142248917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kundocsoki 2010.08.26. 11:47:22

Ennyi kólát inni! Kóstoltad már a sört?

Attila,masfel 2010.08.26. 20:58:52

Aha, sőt szeretem is :) De mivel kellet a folyadék meg a cukor... A sörnek vízhajtó hatása is van :(
süti beállítások módosítása