Másfélmillió lépés nyomában

A kéktúrán gyalogolva megnézzük mi változott, mióta a Másfélmillió lépés sorozat stábja ott járt 31 éve.
Kapcsolat
Ha találkoztunk a túrán, vagy találkozni fogunk, vagy ha van ötleted mit nézzünk meg, irj nekünk! masfelm@gmail.com
Köszönet
A Depo.hu csapatának a kölcsön laptopért
Akik (jóval) előttünk jártak

Itt vagyunk most...


View Másfélmillió in a larger map

Facebook

A szünet idejére testben és lélekben felkészítő segítség a H.A.C.K. csapattól.
 
 
Alapfelszerelés
Bár már volt egy post a felszerelésről, most egy írás erejéig visszatérnénk rá. A legalapvetőbb felszerelés három tárgyból áll: kés, kulacs, tűzszerszám minden más luxus. A tűzszerszám jó, ha vízálló, a legalkalmasabb a military shopokban kapható magnézium rudacska, ez mindig működik. Ha nem ázik el, akkor egy öngyújtó vagy egy doboz gyufa is megfelelő, de ez már luxus megint. :)
 
Mivel kéktúrázni megyünk, feltétlenül vigyünk magunkkal bélyegzőpárnát. A filctoll jó ötlet, viszont a régi típusú pecsétekkel nem működik, és tapasztalaink alapján újabbaknál sem tökéletes megoldás.
 
Luxus kiegészítők
Ha nem vagyunk kiképzett túlélők, idegenlégiósok vagy hasonló keménylegények, akkor elnézhető további felszerelés cipelése. Ne feledjük: ha több napra megyünk túrázni, akkor az összes felszerelésünket naphosszat magunkkal kell cipelni, emiatt fontos a súlyoptimalizáció. 
 
A tájékozódás érdekében mindenképpen vigyünk magunkkal egy dnetet vagy egy vele ekvivalens zséedik szintű tájfutó navigátort, rosszabb esetben térképet vagy GPS-t.
 
Ha a szabadban fogunk éjszakázni, ritkán lesz lehetőségünk zuhanyozni, a tusfürdő helyett jobb, ha van nálunk egy kis darab szállodai szappan. Egyesek emiatt a váltóruházatot is feleslegesnek tartják. Hasznos lehet azonban a kéztörlő, frissítőkendő.
 
Egyéb praktikus tárgyak
A kényelmet szolgálhatja, ha beszerzünk egy modern vizestömlőt, aminek olyan csőkivezetése van a hátizsákból, amely lehetővé teszi akár a menetközbeni ivást.
 
A kalap/sapka létfontosságú, megóv a naptól, könnyebb esőtől, bevizezve hűt. Ne hagyjuk otthon. Ha vízpart közelébe megyünk, akkor jól jöhet a szúnyogriasztó.
 
Fémbögre, ha inni kell, ha kajálni, ha főzni, mindig jó szolgálatot tesz.
 
Vigyünk egy zacskót, amibe gyűjtjük a saját és az úton mások által ottfelejtett szemetet.
 
Éjszakai menedék
Az éjszakázáshoz általában biztosít a természet valamilyen puha és szigetelő növényzetet, derékaljat. Ám ha egy kis mesterséges kényelemre vágyunk, érdemes rövidített derékaljat vinni: a felsőtestet védi, a lábaknak nincs szükségük, mi meg spórolunk némi súlyfelesleget. Ilyenkor nyáron, ha nincs éppen tartósan esős idő, nyugodtan lehet a szabad ég alatt aludni, nem kell sátor, sőt még a csillagokat és Perszeidákat is figyelhetjük elalvás előtt a hálózsákból. Ilyenkor azonban ne feledjünk valamilyen szúnyogriasztóról gondoskodni.
 
Eső ellen igen hatékony védelmet nyújt az ún. bivak, amely egy vízhatlan boritás a hálózsák fölé. Ezzel a sátor súlyát tudjuk megspórolni. Használni azonban csak eső esetén érdemes, mivel még a gore texes változatok is hajlamosak benntartani az egész éjszaka kipárolgásait. Így előfordulhat, hogy bár nem esett, a bivakon belül mégis átnyirkosodunk. Eső esetén az ember gyorsan magára húzza a bivakot, letakarja a hátizsákját és alszik tovább. Eső után, ha van rá lehetőség, érdemes szellőztetni a bivakot.
 
Egy másik hatékony alternatíva tartós eső esetén, ha viszünk magunkkal egy a német hadseregtól származó ponchot (bw-poncho). Pár ezer forintért bármelyik military shopban kapható. Rossz idő esetén használhatjuk esőköpenyként, amely még a hátizsákot is megvédi. Esténként időjárástól függően alátétként vagy ponyvaként szolgálhat. Utóbbi esetben érdemes legalább 10 m erős zsinórt és pár cöveket vinni, ezekből majdnem bárhol eszkábálható éjszakára menedék. A sátrat pedig megint megspóroljuk.
 
A tábor
Ha vadkempingezni megyünk, fontos arra figyelni, hogy ne károsítsuk semmilyen módon a természetet! Mivel a vadkemping nem mindenhol fogadtatik kitörő lelkesedéssel, érdemes elkerülni a feltűnősködést. Ha lehet, próbáljunk meg legalább pár száz méterre az úttól keresni egy kisebb sík és tiszta helyet, amely észak felől szélvédett, de az sem baj, ha körbe védettek vagyunk. A másik, amire illik figyelni, hogy ne valami gödör, völgy alján keressünk helyet, hiszen a víz mindig oda folyik, kínos ezt egy éjszakai esőben konstatálni.
 
Ha enyhén lejtős terepen kell megszállnunk akkor a hálózsák hajlamos a gravitációnak engedve csúszni. Ezt elkerülhetjuk, ha a lejtőre merőlegesen fekszünk, és vagy aljnövényzettel kiegyenlítjük a magasságkülönbséget, vagy a hátizsákkal megtámasztjuk magunkat alulról.
 
A tábori tűz
A tűz alapvetően ellentétben áll a figyelem elkerülésével. Ha meg tudjuk oldani, hogy a tűz direkt fényét le lehet árnyékolni és a füstképzés is minimalizálható, akkor hasznos tud lenni. Főzéshez például használhatunk felül kivágott sörösdobozokat. De tűz jól jöhet a ruhák szárításánál is, amely egy izzasztó nyári vágta vagy eső után szükséges lehet.
 
Ha van értelme tüzet rakni, akkor ha lehet készítsünk neki kövekből alapot és tábortüzhelyet, hogy a növényzet ne károsodjon. Gyújtósnak ha van lehet WC papirt használni, nem kell belőle sok. A gyújtós fölé száraz ágacskák kerüljenek, a nyírfa vagy fenyőfa gyorsabban gyullad meg a benne található olajok és/vagy gyanta miatt. Eső után a földön fekvő fák teleszívják magukat vízzel, emiatt inkább keressünk elhalt (de még álló) fákat, ezekről szedjük le a szükséges fűtőanyagot.
 
 
Konklúzió
Ha kimegyünk túrázni több napra, próbáljunk meg minél közelebb kerülni a természethez, ne vigyünk feleslegesen semmit. A természet úgyis biztosít elegendő lehetőséget, dolgozzunk együtt vele, tiszteljük, és akkor a civilizáció mesterséges kényelme sem fog hiányozni.
 

stef

Címkék: hasznos taborozas

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://masfel.blog.hu/api/trackback/id/tr472223441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drvg 2010.08.15. 20:41:25

Hali! Tetszik a kezdeményezés, odáig még nem jutottam el ugyan, hogy kikből áll a team, de erre is sor fog kerülni :)
Öcsém is épp ma indult kéktúrázni, kicsit ugyan más "felfogásban". (A terv, egy héten keresztül napi 60 km) Neki az első napi cél lesz Putnok, aztán egy hét múlva remélhetőleg elér Budapest közelébe. Ha érdekel, az alábbi blogon lehet majd követni, épp hol tart, aztán ha hazaért ír majd hosszabb fényképes beszámolót is. Nektek is hajrá!

egyhetkek.blog.hu/
süti beállítások módosítása