Másfélmillió lépés nyomában

A kéktúrán gyalogolva megnézzük mi változott, mióta a Másfélmillió lépés sorozat stábja ott járt 31 éve.
Kapcsolat
Ha találkoztunk a túrán, vagy találkozni fogunk, vagy ha van ötleted mit nézzünk meg, irj nekünk! masfelm@gmail.com
Köszönet
A Depo.hu csapatának a kölcsön laptopért
Akik (jóval) előttünk jártak

Itt vagyunk most...


View Másfélmillió in a larger map

Facebook

Mélyen tisztelt publikum! Óva intünk mindenkit attól, hogy az országos kék túra ezen szakaszát végigjárja, ugyanis roppant egyhangú, unalmas. Van ugyan néhány izé meg bigyó útközben, de ezek a valamik jellemzően semmiben nem különböznek azoktól a dolgoktól, amiket az országos kék túra egyéb szakaszain tekinthetünk meg.  Itt vannak mindjárt a jelzések! Semmi változatosság, mindenütt fehér-kék-fehér vízszintes csíkozással találkozhatunk.  
 
Az alábbi képet indulás után 1 perc 43 másodperccel készítettük, és már ezen is felfedezhető az egyhangú jelzés a kép bal oldalán. Ekkor még nem gondoltuk, hogy ennyire fantáziátlanok az útvonal kijelölői.  A kép jobb oldalát a Penny Market masszív tömbje uralja. Mi soha nem vásárolunk a Penny Marketben, csak a Teszkó.
A következő képet a Penny Markettől kb. 100 m-re eltávolodva készítettük, az ellenkező irányba fordulva. 
Szemfüles olvasóink felfedezhetik a két kép bal oldala közti hasonlóságot. Aki esetleg a kép bal oldalát nézi meg először és csak utána a jobb oldalát, annak meglepő lehet, hogy a kép jobb oldalát ezúttal nem a Penny Market masszív tömbje uralja, hanem valami egészen más.
A városból kisétálva megtaláltuk azt a helyet, ahol a sorozat készítői lefilmezték a Gyöngyös patakot:
 
Látható, hogy túl sok minden nem változott az elmúlt időszakban, csupán annyi történt, hogy megnőttek a fák és odaparkolt egy fehér teherautó. Az is tisztán kivehető, hogy jelentős mértékben javult a képalkotó eljárások minősége, hiszen a 30 évvel ezelőtti felvétel fakó, életlen, annak ellenére, hogy professzionális felszereléssel készült. Manapság a mindenki számára elérhető olcsó kompakt digitális fényképezőgépek is kiváló képminőséget biztosítanak.
Utunk a Gyöngyös patak bal partján vezet tovább. Egyesek talán csodálkozhatnak rajta, hogy mitől lett az egyik part jobb part, a másik part bal part. Nos, ennek megállapítása úgy történik, hogy arrafelé fordulunk amerre a víz folyik. Egyszerű, nem?
Alig léptünk néhányat, máris egy csodálatos szerkezet akadt utunkba, mégpedig egy zsilip, ami a vízfolyások szabályozásának egyik legfontosabb eszköze. Ott szokták alkalmazni, hol a kibocsátandó viz mennyiségét a körülményekhez képest növelni, csökkenteni, vagy néha éppen megszüntetni kell.
Épp csak elhagytuk a zsilipet, mikor a civilizáció újabb vívmánya ötlött szemünkbe, az un. „traktor”. Mégpedig nem is akármilyen traktor, hanem egy piros traktor, amely épp a „szántás” (mezőgazdasági szakszó) nevű műveletet végezte. A szántás a talajjavítás egyik legfontosabb eszköze, és két típusát különböztetjük meg: van szétszántás, meg van összeszántás. A műveletezéshez  az „eke” nevű szerszám használatos. A közönséges ekék a talajból merőleges és vízszintes irányban egy hasábot hasítanak ki, amit aztán élei körül vagy az egyik, vagy a másik irányba úgy forgatnak el, hogy annak eredeti alsó felülete felülre kerüljön, és emellett a föld lehetőleg minél lazább legyen (forrás: Wikipédia). Az alábbi mozgókép a szántás műveletét mutatja be:
 
 
 
Na. Rengeteget írtam már, és még csak Péterfapusztánál járunk, úgyhogy, úgy döntöttem, több részes lesz az anyag.
Viszont látásra pajtások, folyt. köv.
 
Katalin meg a Balázs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://masfel.blog.hu/api/trackback/id/tr72343788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása